Domácí udírny ze dřeva jsou stylovým prvkem každé zahrady. Jakou mají výhody a podle čeho vybrat tu správnou?
Proč si vybrat právě udírny ze dřeva?
Konstrukčně jsou si veškeré udírny víceméně podobné. Sestávají z ohniště, kde vzniká kouř. Ten je pomocí kouřovodu přiváděn do udírny.
Udírny ze dřeva však nejsou dřevěné kompletně. Ze dřeva je vyrobena pouze udící komora neboli prostor určený k vložení potravin. Topeniště a kouřovod musejí pochopitelně být kovové, aby byly nehořlavé.
Tyto udírny nabízejí dostatek prostoru k tomu, abyste najednou zvládli vyudit i větší množství masa. K uzení se hodí i ryby nebo například sýry. Podle mnohých znalců uzení mají právě dřevěné modely zásadní přednost: Maso či jiný pokrm z nich má zcela jedinečnou chuť, kterou vám plechové či zděné verze nenabídnou.
Dřevěné udírny jsou velmi variabilní. Lze je postavit prakticky kdekoli. Místo však vyberte i s ohledem na sousedy, aby je provoz udírny nijak neomezoval. Udírna ze dřeva se samozřejmě může stát i doplňkem letní kuchyně.
Jak udit v dřevěné udírně?
Montáž je velmi rychlá a udírny ze dřeva jsou navíc i poměrně levné. Do klasické dřevěné udírny se určitě vyplatí investovat, kvalitní udírny z masivu vám budou skvěle sloužit řadu let. Jídla z domácí udírny budou poctivá a kvalitní, bez Éček a konzervantů.
A to i když si koupíte hotový výrobek, udírny dnes svépomocí staví jen zapálení kutilové. Stejně jednoduše je systémem stavebnice rozložíte, pokud je momentálně nepotřebujete. Současně tak i udírně prodloužíte životnost, pokud ji zkrátka nebudete dlouhodobě vystavovat rozmarům počasí.
Pro topení v těchto udírnách slouží dřevo, piliny nebo štěpka. Většinou se používá bukové či švestkové dřevo. Vždy by mělo být o dřevo kusové, které je suché a zbavené kůry. Druh dřeva lze volit i podle masa, které aktuálně udíme.
Požadovanou teplotu je možno ovlivnit přikládáním a další regulací s pomocí mokrých pilin či vzduchových klapek. Velmi dobře můžete i regulovat kouř. Manipulace s těmito udírnami je trochu složitější, v očích mnoha příznivců uzení se však jedná o ten jediný tradiční způsob a určité nároky na obsluhu dle vyznavačů tradic k uzení patří. Udírnu je samozřejmě nutné mít pod kontrolou i kvůli bezpečnosti.
Vzhledem k tomu, že mezi fošnami dochází k úniku kouře, může být však náročnější udržet v dřevěné udírně stálou teplotu.
Foto: www.grilykrby.cz
více zde ->>
Moderní bydlení s vnitroblokem a výhledem do zeleně v Praze 9
Toužíte po vlastním bydlení v klidné lokalitě s moderním designem a zeleným vnitroblokem? Pak by vás mohl zaujmout nový rezidenční…
Jak se starat o sáčkový, cyklónový nebo robotický vysavač? Šikovné tipy z praxe
Jak zajistit stálý sací výkon a delší životnost? Přece správnou údržbou. Nezáleží na tom, zda máte sáčkový, robotický, nebo cyklónový…
Jak vymalovat koupelnu? Praktický průvodce pro začátečníky
Prostředí koupelny je specifické vysokou vlhkostí. A právě na ni bychom měli brát ohled při výběru materiálů a dekorací. Ještě…
Sháníte efektivní zastínění zimní zahrady? Známe řešení
Zimní zahrada je ideální místo k odpočinku ve chvílích, kdy venku řádí déšť, krupobití, vítr nebo mrazy. Díky ní se…
Zimní měsíce v dílně nemusí být časem nečinnosti
Zimní měsíce mohou být pro práci v dílně pořádnou výzvou. Proto je dobré na zimní roční období myslet s předstihem…
7 věcí, které byste měli uklízet častěji, než si myslíte
Předměty denní spotřeby jsou tak přirozené, až občas zapomeneme, jak často je potřeba je čistit. Od ručníků až po dětské…