Jak používat litinové nádobí

jak používat litinové nádobí a litinové pánve a hrnce

Jak správně používat litinové nádobí

Jak používat litinové nádobí a výrobky z litiny, aby vám vydrželo sloužit celý život? Dodržením několika jednoduchých instrukcí.

Pár základních rad, jak používat litinové nádobí:

  • Plameny z plynového hořáku by neměly sahat po stranách nádobí
  • Při fritování, naplňte nádobí olejem pouze 1/3 kapacity nádoby
  • Nepoužívejte litinové nádobí v mikrovlnné troubě
  • Litinové nádobí myjte pouze ručně, bezprostředně po umytí jej řádně osušte
  • Potřete povrch nádobí tenkou vrstvu rostlinného oleje po každém použití
  • Kolik oleje? Dost na to, aby se obnovil lesk a zároveň málo, aby povrch nebyl lepivý
  • Chraňte litinové nádobí před vlhkostí
  • Skladujte litinové nádobí odklopené

Černý nepřilnavý povrch:

“Černý nepřilnavý povrch“ není nic jiného, než rostlinný olej zapečený při vysoké teplotě do železa. Není to žádná chemická vrstva, ale čistě přírodní nepřilnavá a snadno obnovitelná vrstva. U nádobí jiných výrobců, na jejichž výrobcích je pouze slaboučká vrstva teflonu, keramiky, titanu… na většinou hliníkovém skeletu, která se snadno používáním poškodí.

Olejový film vytváří na povrchu přirozené nepřilnavé vlastnosti. Snadno se obnovuje a neuvolňuje žádné chemické látky na rozdíl od povrchu nádobí z jiných, “kosmických materiálů”. Čím více jej budete používat, tím lépe, litina tím dostává stále lepší a lepší vlastnosti. Vzhledem k tomu můžete znovu vytvářet, udržovat, a dokonce i lehce opravovat „nepřilnavou vrstvu“ může být vaše litinové nádobí dobrou finanční investicí a vydržet 100 a více let. Chemické nepřilnavou vrstvu (např. teflon) nelze opravit, tím je omezena životnost.

Pojďme vařit!

  • Litinové nádobí Lodge je použitelné přímo doma na indukci, keramice, elektrických a plynových varných deskách, v troubě, na grilu, nebo dokonce i venku na přímém ohni táboráku
  • Nepoužívejte jej ale v mikrovlnné troubě!
  • Na skleněných nebo keramických varných deskách, zvedejte nádobí, neposunujte jej
  • Na litinovém nádobí je možno používat bez problému i kovové náčiní
  • Litina bez problému snese i vysoké teploty a dlouho si je udrží
  • Některé potraviny (zejména vejce) se mohou no nové litinové pánvi nejprve přichytávat. Použijte trochu více oleje nebo másla, dokud si litina nevytvoří vlastní nepřilnavou vrstvu
  • Litinu postupně zahřívejte, olej pak přidejte těsně před přidáním potravin. Tím se zabrání lepení k povrchu

Rez ? Nepropadejte panice, není to závada

Bez ochranného olejového povrchu železo rezne, to je přirozená věc.
Je pravdu snadné to odstranit. Odstraňte rez např. drátěnkou, opláchněte, osušte a potřete trochou rostlinného oleje.
Pokud problém přetrvává, budete muset pečlivěji rez odstranit a jednoduše zrenovovat povrch litinového nádobí.

Photo by Cathal Mac an Bheatha on Unsplash


Načíst další >>>
Přejít nahoru