Jak vyčistit litinovou pánev

jak vyčistil litinovou pánev lodge

Jak vyčistit litinovou pánev, abychom si zachovali nepřilnavou olejovou vrstvu, která brání přilepení grilovaných potravin, je potřeba připečené mastné zbytky šetrně odstranit. Litinová pánev snese i hrubší zacházení, nebojte se použít třeba i kovovou škrabku.

Není potřeba se obávat jejího poškrábání ani při použití kovových škrabek a podobných nástrojů pro odstranění těch nejhrubších nečistot.

Je jasné, že se vroubkovaná grilovací litinová pánev čistí hůře než klasická pánev s hladkým dnem. Pro proces čištění bez chemie je potřeba pouze obyčejná kuchyňská sůl, kterou jistě najde každý doma.

Litinová grilovací pánev je výborným a nepostradatelným pomocníkem při grilování steaků, kotlet, žebírek, klobás a všelijaké zeleniny. Grilování na klasickém sporáku v kuchyni na litině dostávají grilované pochoutky zcela jiný rozměr než jejich grilování v kuchyňské troubě.

I když se litinové pánve snadno udržují, občas se stane, že po použití litinové pánve na ní zůstanou připečené kousky masa, zeleniny a podobně.

Jak vyčistit litinovou pánev? Jak na to?

Nejdříve nalijte do vychladlé pánve vodu a vařte ji ve znečistěné pánvi dostatečně dlouhou dobu. Nyní by se měly všechny připáleniny za pomoci vařící vody uvolnit.

Vychladlou vodu vylijte do dřezu. Pokud ani tento jednoduchý zásah nepomohl, nasypejte do znečistěné pánve vrstvu kuchyňské soli, aby pokryla celé dno včetně vroubků na grilovací pánvi. Nyní zapněte sporák na vysokou teplotu a sůl „grilujte“.

Do soli se vsákne veškerá mastnota a připečené zbytky. Během „grilování“ soli ji můžete u dna prohrabávat drátěnkou, stěrkou, špachtlí nebo co budete mít zrovna při ruce. Mechanicky tak odstraníte i ty nejodolnější poslední připečené zbytky.

Jak vyčistit litinovou pánev

Renovace nepřilnavé vrstvy

Po vychladnutí litinové pánve stačí vysypat znečistěnou sůl do odpadkového koše a pánev opláchnout pod tekoucí vodou. Teď zbývá jen osušit pánev papírovou utěrkou a potřít litinu slabou olejovou vrstvou a uložit na své místo, kde bude připravena pro další použití. Na umytí nebyly použity žádné chemické přípravky, proto je pánev ihned k dispozici pro další přípravu pokrmů.

Takto vyčištěnou pánev lze podrobit další proceduře pro obnovu a renovaci nepřilnavé vrstvy. Toto opatření lze provézt i u zcela nové pánve, kde tímto způsobem odstraníte všechny případné nečistoty vzniklé při obrábění při výrobě.

Uvedeným způsobem lze čistit povrch pánve prakticky do nekonečna. Pozor, do horké, rozpálené pánve nikdy nelijte studenou vodu, ani jinou chladnou tekutinu. I když jsou litinové pánve velice odolné, zároveň mají vlastnost, že jsou křehké a rychlá změna teploty jim zcela určitě neprospěje!

* Foto: grilovani.cz


Načíst další >>>
Přejít nahoru