Jsou některé potraviny co nepatří do lednice

Některé potraviny do lednice nepatří

Některé potraviny do lednice prostě nepatří, protože tam rychle ztrácejí své vlastnosti a hlavně na kvalitě, proto tam nemají své místo a ne všechny potraviny zůstanou v lednici déle čerstvé. Trvanlivost potravin prodloužíte jejich správným skladováním, i organizace lednice je velmi důležitá, protože i v lednici je v každém místě jiná vlhkost.

Obecně platí, že do speciálního boxu nejníže v lednici patří ovoce a zelenina. Pro maso a ryby je nejlepším místem pro uložení spodní přihrádka, kde je vyšší vlhkost hned nad boxem na zeleninu. Směrem nahoru je vhodné místo pro skladování sýrů, šunky a v horním patro je místo určené pro jogurty a hotová jídla. Mléko ve dveřích lednice není vhodné skladovat, tak paří spíše lahve, plechovky a například máslo.

Co nepatří do lednice? Myslete na to

Avokádo

Avokádo byste měli skladovat v lednici, jen pokud jste koupili velmi měkké. Peckoviny obecně totiž dozrávají nejlépe při pokojové teplotě. Skladování v lednici tento proces zastaví.

Citrony

Tak ještě jednou, kde rostou nejčastěji citrusové plody? Přesně, v teplých krajích. Zvláště citrony nemají rády chlad. Měly by se skladovat volně a při pokojové teplotě, v ideálním případě při teplotě kolem 16°C.

Rajčata

Rajčata rychle ztrácejí v chladničce své aroma. V chladu je zastaven proces přirozeného dozrávání. Rajská jablíčka v lednici moučnatí a mohou začít rychle plesnivět. Nejlépe se jim bude dařit na suchém a větraném místě při nižší pokojové teplotě kolem 15°C.

Česnek

Česnek nepatří do lednice a to nejen proto, že intenzivně voní. Ve vlhku začíná česnek klíčit, plesnivět a bude rychle gumovitý.

potraviny do lednice skladování ovoce a zeleniny v lednice

Cibule

Stejně jako česnek je i cibule v lednici jako ve špatných rukou. Kazí se tam mnohem rychleji, než v hliněné nádobě při teplotě místnosti.

Chléb

Jako základní potraviny do lednice rozhodně nepatří chléb a pečivo. V lednici vysychá chléb mnohem kratší dobu. Pro čerstvý chléb a jiné pečivo je dobré uskladnění v pravidelně čištěném chlebníku vyrobeném nejlépe z hlíny. Drobky ze starého pečiva jinak podporují rychlé plesnivění.

Med

V chladnu začne med velmi rychle krystalizovat. Nejlepší je ho skladovat při pokojové teplotě. Těsně uzavřený, chráněný před světlem a bez nečistot jako je máslo, drobky, atd. vydrží med prakticky věčně.

Brambory

Ano, brambory by neměly být skladovány v teple. Lednice není přesto správné místo pro hlíny. Brambory potřebují dobré větrání a tmu, nejlepší je brambory uskladnit do děrované přepravky vyložené novinovým papírem v chladném sklepě.

Káva

Mnoho lidí uskladňuje kávu v lednici, aby jim co nejdéle vydržela. Skutečně tam neztrácí jen svoji chuť a vůni, ale absorbuje do sebe také všechny nepříjemné pachy. Z takto znehodnocených kávových zrn bude složité připravit výborné espresso. I kávový logr můžete ještě dobře zužitkovat.

Olivový olej

Olivový olej máslové konzistence nebo zakalený olej nechce nikdo. Přesně takový ale bude, pokud bude uchováván v lednici. Olivový olej má být chráněn před světlem ve skříni, kde si udrží několik týdnů svoji konzistenci a další dobré vlastnosti.

Bazalka

Chcete Vaši bazalku nebo jiné středomořské bylinky zničit jak nejrychleji je to možné? Pak byste ji měli dát do lednice, protože tam listy zvadnou v prvním okamžiku a okamžitě také ztratí svoji chuť. Mimochodem také průvan bazalce příliš nesvědčí.

Banány

Na banánech se začnou v lednici rychleji dělat hnědé fleky z důvodu teplotního šoku z chladu v tkáni. Banánům je nejlépe na suchém místě při pokojové teplotě.

Některé potraviny do lednice zkrátka nepatří

Zde je výčet pouze několika základních položek a zcela jistě existují další suroviny, pro které je třeba najít lepší umístění, protože některé potraviny do lednice nepatří.

Foto: © Samphotostock.cz / Anna_Om
Infografika: redakce


Načíst další >>>
Přejít nahoru